Esclerosis vascular

L'esclerosis vascular consisteix en la injecció d'una substància química dins de la vena a tractar, provocant la seva desaparició al llarg de poques setmanes.

 

Indicacions

Una variu és, per definició, la dilatació anormal d'una vena que pot arribar a originar greus complicacions: flebitis, trombosi, úlceres, taques en la pell, etc.

L'esclerosi vascular ha estat, fins fa poc, el tractament ideal de les petites varius (menys d'1 o 2 mil·límetres de diàmetre, i amb prou feines palpables sota la pell), aranyes vasculars, filaments "tipus escombra", etc.; fos la que fos la seva localització. Amb el desenvolupament de nous procediments i tecnologies, que descriurem, avui es pot dir que pràcticament totes les varices poden ser eliminades.

 

Mètode

En tots els casos, l'esclerosi vascular consisteix en la producció d'una reacció inflamatòria controlada en les parets internes de la vena dilatada, amb fibrosis i procés cicatricial secundaris, que van a determinar obliteració i, per tant, desaparició de la variu com a tal.

Existeixen diversos procediments i entre ells trobem els següents:

  • Esclerosi química, injectant un líquid, anomenat esclerosant, que les seves característiques o propietats provoquen la reacció esmentada; existeixen molts tipus de esclerosants químics.
  • Esclerosi amb escuma, injectant els esclerosants en forma d'escuma, mitjançant la seva manipulació físic- química. S'aconsegueix major contacte, i per tant major efecte, de les molècules de l'esclerosant amb les parets vasculars, per desplaçament íntegre (i no per dilució) de la sang en la variu.
  • Fotoesclerosis, utilitzant energies lumíniques molt especials (làser i unes altres), per aconseguir la coagulació i col·lapse de les parets vasculars.

Tots els procediments són igualment efectius; és una qüestió d'indicació específica, que només el metge i cirurgià cosmètic poden realitzar per a cada cas concret, i del seu adequat maneig.

 

Tractament

En l'esclerosi química clàssica i en l'esclerosi amb escuma s'utilitzen esclerosants clàssics, purs, diluïts o combinats adequadament.

En cada sessió de tractament, s'utilitzen alguns centímetres cúbics d'esclerosant, que s'injecten mitjançant una agulla molt fina i que es distribueixen en un o diversos trajectes varicosos.

En la fotoesclerosis, els diferents equips utilitzats emeten les seves energies a través de capçals, sense que, en molts casos, sigui necessari el contacte amb la pell. Segons l'extensió del procés i el procediment escollit, el tractament es resol en una o diverses sessions; en aquest segon cas, se sol realitzar una sessió setmanal per a cada cama, fins a completar el tractament.

Després de cada sessió es pot aplicar algun producte tòpic que hagi estat prescrit.

Segons el procediment, una sessió pot durar de quinze a quaranta minuts.

 

Inconvenients

Durant el tractament, les molèsties són mínimes: la burxada produïda per una agulla molt fina i una mica de coïssor en injectar l'esclerosant o una petita sensació tèrmica en fotoesclerosis. Després de cada sessió, i durant tot el tractament, ha d'evitar-se l'exposició solar de les zones tractades.

Com a conseqüència d'una imprevisible resposta inflamatòria exagerada, de l'actuació dels esclerosants fora de la llum vascular i/o de la extravasació de pigments hemàtics (hemoglobina) poden aparèixer taques cutànies a les zones tractades; el millor serà la seva prevenció, evitant si fos possible aquestes circumstàncies, però en cas de presentar-se seran tractades amb cremes especials i peelings.

Poden produir-se reaccions al·lèrgiques amb els esclerosants químics. Segons el procediment i els dosatges (de producte o energètiques) escollides, sempre cap la possibilitat d'una insuficiència de resultats, que farà necessàries noves sessions de tractament, o el recurs a procediments més agressius. Cal acceptar que, en principi i amb el temps, qualsevol variu esclerosada pot recanalizarse, encara que l'habitual és que les que apareguin corresponguin a altres venes dilatades al mateix territori.

 

 

T'INTERESSA AQUEST TRACTAMENT?

A MIMA CLINIC estarem encantats de donar-te tota la informació necessària sense compromís.